Blog  

Hoe kies je het juiste klachten management systeem?

Risicomanagement Veiligheidsmanagement

Een klachtenmanagement systeem is een softwaretool die organisaties helpt bij het beheren en oplossen van klachten en feedback van klanten. Het systeem helpt bij het vastleggen, volgen, analyseren en oplossen van klachten, wat leidt tot betere klanttevredenheid, hogere loyaliteit en een betere reputatie van het bedrijf. Een klachtenmanagementsysteem is te vergelijken met een incident management systeem. In dit artikel geven we je tips waar je op moeten letten bij het kiezen van software. En als je er even niet uitkomt: onze adviseurs staan voor je klaar

Wanneer gebruik je een klachtenmanagementsysteem

Je bent niet voor niks op zoek gegaan, maar waarom zou je klachtenmanagementsoftware aanschaffen? Voor bedrijven van elke omvang en in elke sector kan een klachtenmanagementsysteem helpen om klanttevredenheid te verbeteren en reputatie te versterken. Daarnaast wordt het vaak ingezet bij overheidsinstellingen, zoals gemeenten of waterschappen om klachten van burgers over diensten of beleid op te kunnen lossen.

 

Voordelen van een klachtenmanagementsysteem

Een klachtenmanagement systeem biedt verschillende voordelen voor organisaties, waaronder:

 1. Betere klantenservice: Een klachtenmanagement systeem maakt het mogelijk om snel en efficiënt op klachten te reageren, waardoor klanten het gevoel hebben dat hun problemen serieus worden genomen.
 2. Verhoogde klanttevredenheid: Het oplossen van klachten leidt tot hogere klanttevredenheid, omdat klanten weten dat hun problemen serieus worden genomen en er alles aan wordt gedaan om ze op te lossen.
 3. Hogere loyaliteit: Klanten zijn loyaler aan bedrijven die hun klachten serieus nemen en er alles aan doen om ze op te lossen. Dit leidt tot meer herhaalde aankopen en een hogere klantwaarde.
 4. Betere reputatie: Een klachtenmanagement systeem helpt bedrijven om snel en efficiënt te reageren op negatieve feedback en klachten, waardoor de reputatie van het bedrijf verbetert.

Hoe kies je het juiste klachtenmanagementsysteem?

Bij het kiezen van een klachtenmanagement systeem zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden, waaronder:

 1. Functionaliteit: Het systeem moet de functionaliteit bieden die nodig is om klachten efficiënt te beheren en op te lossen.
 2. Integratie: Het systeem moet gemakkelijk te integreren zijn met bestaande systemen en processen.
 3. Gebruiksvriendelijkheid: Het systeem moet gemakkelijk te gebruiken zijn voor alle gebruikers, inclusief klanten en medewerkers.
 4. Rapportage: Het systeem moet rapportagefunctionaliteit bieden waarmee gegevens kunnen worden geanalyseerd en rapportages makkelijk uitgedraaid.

Voorbeelden van functionaliteiten

Enkele functionaliteiten die nuttig kunnen zijn in een klachtenmanagement systeem:

 1. Klachtenregistratie: Het systeem moet klachten kunnen registreren en opslaan, inclusief de gegevens van de klant, de aard van de klacht en de datum waarop deze is ingediend.
 2. Workflow management: Een workflow management functie is handig om het proces te stroomlijnen en de klacht te volgen vanaf het moment van ontvangst tot de uiteindelijke oplossing.
 3. Automatische toewijzing: Klachten automatisch toewijzen aan de juiste persoon of afdeling, zodat deze snel kunnen worden behandeld.
 4. Escalatie: Het systeem moet in staat zijn om klachten automatisch door te sturen naar de juiste persoon of afdeling als ze niet op tijd worden opgelost.
 5. Integratie met andere systemen: Integreer met andere systemen, zoals CRM-systemen, om de klantinformatie up-to-date te houden.
 6. Rapportage: Rapportagefunctionaliteit waarmee gegevens kunnen worden geanalyseerd en inzicht kan worden verkregen in de oorzaken van klachten en de prestaties van de organisatie.
 7. Klantfeedback: Leg klantfeedback vast en analyseer direct, zodat je beter begrijpt hoe klanten de klantervaring waarderen en waar verbeteringen nodig zijn.

Leg jouw vraagstuk neer bij Smile Software

Verbeter jouw klanttevredenheid, of dit nu de interne klant is of externe klant, het wordt mogelijk gemaakt met de software oplossingen van Smile. Laat ons je helpen het proces in goede banen te leiden.

Neem contact met ons op om jouw vraagstuk te bespreken. Of boek gelijk een vrijblijvende demo.