Blog  

Hoe kies je de juiste risicomanagementsoftware?

Risicomanagement Veiligheidsmanagement

Risicomanagementsoftware is een hulpmiddel dat bedrijven helpt om hun risico’s beter te beheren en te verminderen. Het kan je helpen om risico’s proactief te identificeren, te evalueren, te prioriteren en te beheersen. Het kiezen van de juiste software oplossingen is een proces waar je de tijd voor moet nemen. Wat past bij de processen in jullie organisatie? Hoe werkt het met integraties met andere software? In dit artikel geven we je tips waar je op moeten letten bij het kiezen van software. En als je er even niet uitkomt: onze adviseurs staan voor je klaar

Waarom heb je risicomanagement software nodig

Laten we beginnen bij het begin. Je bent niet voor niks op zoek gegaan, maar waarom zou je risiciomanagementsoftware aanschaffen?

 1. Betere risico-identificatie: de software is specifiek ontworpen om risico’s in jouw bedrijfsprocessen beter te identificeren en te begrijpen. Ook helpt het je om risico’s te kwantificeren en prioriteit te geven op basis van hun waarschijnlijkheid en impact.
 2. Verbeterde besluitvorming: doordat je toegang hebt tot actuele en nauwkeurige informatie over risico’s in jouw processen, ben je in staat betere beslissingen te nemen. Hierdoor kun je namelijk de risico’s beter begrijpen en effectieve strategieën ontwikkelen om ze te beheersen en te verminderen.
 3. Verhoogde efficiëntie: de juiste software versnelt het proces voor risicobeheer door te vereenvoudigen en stroomlijnen. Het helpt risico’s te bewaken en te beheren, waardoor je tijd en middelen bespaart en het risicobeheerproces efficiënter wordt.
 4. Verbeterde compliance: voldoe aan wettelijke voorschriften en naleving van regelgeving door interne controleprocessen of audits te verbeteren met software.
 5. Verhoogde transparantie: communiceren eenvoudig rapportages over risico’s aan belanghebbenden, waaronder bestuursleden, medewerkers, aandeelhouders en klanten. Jouw reputatie en vertrouwen in het bedrijf worden verbetert.

Hoe kies je de juiste risicomanagementsoftware?

Het kiezen van de juiste software kan een uitdaging zijn, vooral als je niet zeker weet waar je op moet letten. Hier zijn enkele tips om je te helpen de juiste software te kiezen:

 1. Identificeer behoeften: Voordat je begint met het zoeken naar software, is het belangrijk om jouw behoeften te identificeren. Maak een lijst van de functies die je nodig hebt en de problemen die je wilt oplossen met de software. Dit zal je helpen om gerichter te zoeken en om software te vinden die aansluit bij jouw specifieke vereisten.
 2. Vergelijk verschillende opties: Er zijn veel softwareoplossingen beschikbaar op de markt, dus het is belangrijk om verschillende opties te vergelijken. Maak een lijst van de softwareoplossingen die aan jouw vereisten voldoen en vergelijk ze op basis van prijs, functies en beoordelingen.
 3. Controleer de beoordelingen en feedback van klanten: Klantbeoordelingen en feedback kunnen je helpen om een idee te krijgen van de kwaliteit van de software en de ervaring van andere gebruikers. Controleer beoordelingssites en forums om te zien wat andere gebruikers zeggen over de software.
 4. Test de software: Veel softwareleveranciers bieden een gratis proefperiode of demo aan, zodat je de software kunt testen voordat je deze aanschaft. Maak gebruik van deze optie om de software uit te proberen en te zien of het aan jouw vereisten voldoet.
 5. Controleer de ondersteuning en training: Het is belangrijk om te weten welk niveau van ondersteuning en training wordt aangeboden door de softwareleverancier. Zorg ervoor dat de leverancier je voldoende ondersteuning en training biedt om de software effectief te kunnen gebruiken.
 6. Overweeg de kosten: De kosten van de software zijn een belangrijke factor bij het maken van jouw keuze. Controleer de licentie- en abonnementskosten en zorg ervoor dat je de volledige kosten van de software begrijpt, inclusief eventuele bijkomende kosten.

Door deze tips te volgen en grondig onderzoek te doen, kun je de juiste software kiezen die aan jouw vereisten voldoet en je helpt jouw doelen te bereiken.

Leg jouw vraagstuk neer bij Smile Software

Door goed te letten op deze aspecten bij de aanschaf van risicomanagementsoftware, kun je ervoor zorgen dat de software goed aansluit bij de behoeften van jouw organisatie en bijdraagt aan het verminderen van incidenten.

We helpen je graag bij de keuze voor een SaaS oplossing van Smile Software, of toch een maatwerk oplossing Enterprise.

Neem contact met ons op om jouw vraagstuk te bespreken. Of boek gelijk een vrijblijvende demo.